Er zijn van die steden en plekken waar de geest van Erasmus nog lijkt rond te waren. In Gouda, Achter de kerk. In Deventer, Achter de Broederen. In Den Bosch, in de Hinthamerstraat. In Anderlecht, in de moestuin van het klooster. In Leuven, in de Sint Pieterskerk. Aan de oever van de Rijn in Bazel.

Op zijn sterfbed in Bazel, verzuchtte de kosmopoliet Desiderius Erasmus: “Oh, was ik maar in Brabant”. Hij zal toen gedacht hebben aan zijn vrienden in de Lage Landen, aan het DrietalenCollege in Leuven, aan zijn overleden boezemvriend Peter Gillis uit Antwerpen en trouwe vriend Koenraad Wackers uit Leuven, aan wie Erasmus zijn allerlaatste brief schreef.

In Leuven tref je op straat meerdere traditionele beelden van Erasmus aan, maar het mooist in Leuven vind ik toch de ballon op het Herbert Hooverplein: een stalen kunstwerk van 8 meter hoog, gemaakt door Dany Tulkens. De ballon met enkele ballonvaarders is een ode aan de vriendschap. Het is ook een meeting point geworden. Zoals Erasmus, die jarenlang in Leuven verbleef, zei: “Vrienden zijn meer nodig dan vuur en water”.

Leuvenaren zeggen tegen elkaar: “We maken een afspraak aan de ballon”.

Gerard de Kleijn, 1 juni 2018