Het lijken tegenpolen, Desiderius Erasmus en Immanuel Kant. Erasmus was een wereldreiziger. Hij ontwikkelde zijn opvattingen reizend door Europa, observerend en in gesprek met bevriende humanisten. Zoals de sociologen Alexis de Toqueville en Wright Mills dat later ook zouden doen, reizend door Amerika. En de schrijvers Geert Mak en Arnon Grunberg. Reizen vergroot je sensibiliteit en je vermogen tot relativeren.

Immanuel Kant, de beroemde filosoof uit de 18e eeuw, reisde nooit. Hij kwam zijn geboortestad, Kaliningrad, niet uit en bleef trouwens ook verstokt vrijgezel. De enige reis die hij maakte, was zijn dagelijkse rondje om de kerk. Verder reisde hij alleen in gedachten en in zijn bibliotheek. Toch heeft deze saaie filosoof explosieve boeken geschreven. Sapere aude, Durf te denken was zijn motto. En wat dat betreft was hij net zo eigenwijs, scherpzinnig en creatief als Erasmus.

Vijf vrije kunstenaars hebben het aangedurfd om met beelden te associëren op de diverse kanten van Kant, de binnenkant, de zijkant en de zelfkant. Tot 25 november 2017 te zien in Galerie de Ploegh, Amersfoort en tot 10 januari 2018 te zien in de Mariënhof, Amersfoort.

Gerard de Kleijn, 1 november 2017