Erasmus profiteerde als een van de eersten van de uitvinding van de boekdrukkunst. Zou hij nu geleefd hebben, dan was hij ongetwijfeld een verwoed en gevreesd twitteraar geweest. Erasmus noemde de boekdrukkunst „een bijna goddelijk werktuig”. Zijn Lof der Zotheid werd al tijdens zijn leven 45 keer herdrukt en is tot op de dag van vandaag altijd in herdruk gebleven. Boekdrukkers waren zijn beste vrienden.

Su-Mei Tse heeft een prachtige ode gebracht aan het gesproken en geschreven woord. Te zien in het museum voor moderne kunst in Luxembourg. Mudam. Het kunstwerk bestaat uit een fontein, die geen water spuit maar zwarte inkt. Bruisende, spetterende zwarte inkt. Het is een hommage aan de literatuur en de filosofie, aan de vrije verspreiding van gedachtes, aan de vrijheid van geweten en pers. Een prachtig, poëtisch werk. Su-Mei Tse is een begenadigd celliste en beeldend kunstenaar, dochter van een Chinese vader en Engelse moeder. Momenteel heeft ze een tentoonstelling in Hong Kong. Ze heeft haar fontein genoemd: „ Many spoken words”.

Tegenover boekverbranding en censuur, stellen kunstenaars schoonheid en verbeeldingskracht. ( Mudam, ontworpen door architect Ming Pei, ligt op twee uur rijden van Maastricht. Een heerlijk museum).

Gerard de Kleijn, 1 juli 2017